Świętokrzyskie: Informujcie służby o bezdomnych potrzebujących pomocy

Najbliższe tygodnie to okres kiedy dzień będzie coraz krótszy, a temperatura może spaść poniżej zera. Taka sytuacja to  potencjalne zagrożenie dla zdrowia i życia osób, które znajdują się w ciężkiej sytuacji życiowej przebywając np. w nieogrzewanych pomieszczeniach lub pustostanach.

Każdego roku w okresie jesienno-zimowym w wyniku wychłodzenia organizmu w Polsce umiera kilkadziesiąt osób. Dlatego jeżeli jesteśmy świadkami sytuacji, w której ktoś potrzebuje pomocy, nie bądźmy obojętni i poinformujmy odpowiednie służby. Niskie temperatur oraz niesprzyjające warunki pogodowe są zagrożeniem dla osób przebywających w nieogrzewanych miejscach lub w pustostanach.

Nie tylko bezdomni czy nietrzeźwi narażeni są na niebezpieczeństwo wychłodzenia organizmu, ale również osoby w podeszłym wieku lub chore, które zamieszkują same, a z przyczyn życiowych nie są w stanie zapewnić sobie podstawowych potrzeb.

Policjanci w trakcie codziennej służby podejmują wzmożone działania prewencyjne zmierzające do udzielania pomocy osobom, które mogą być narażone na utratę zdrowia lub życia w wyniku wychłodzenia organizmu. Funkcjonariusze kontrolują miejsca, w których mogą przebywać osoby bezdomne, m.in. klatki schodowe, piwnice budynków mieszkalnych, opuszczone budynki, a także ogródki działkowe. Współpracują także z instytucjami powołanymi do niesienia pomocy osobom bezdomnym i samotnym.

Pamiętamy o tym, aby informować policję, straż miejską czy inne instytucje niosące pomoc o każdym ujawnionym przypadku osoby potrzebującej pomocy.

Każdy sygnał dotyczący miejsc przebywania osób bezdomnych, samotnych i niezaradnych życiowo, które narażone są na wyziębienie organizmu może uratować ich życie.

Informujmy o takich przypadkach korzystając z bezpłatnego nr tel.: 112 lub korzystając z Krajowej Mapy Zagrożeń Bezpieczeństwa, ale tylko w przypadkach, które nie wymagają natychmiastowej interwencji.

Naszym wspólnym obowiązkiem jest przeciwdziałanie tym tragicznym zdarzeniom

Sorry, comments are closed for this post.

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to). Czytaj więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close