Końskie: Pożar dużych zakładów mięsnych w Pijanowie [zdjęcia]

W środę przed południem doszło do dużego pożaru w znanym zakładzie mięsnym w miejscowości Pijanów w gminie Słupia Konecka. Na miejscu pracowało 8 jednostek straży pożarnej, około 20 strażaków. Na szczęście nie ma osób poszkodowanych, a obecnie zdarzenie jest już opanowane przez służby. 

Zawiadomienie o zdarzeniu straż pożarna otrzymała o godzinie 10:47. Ze zgłoszenia wynikało, że palą się budynki gospodarcze –„Ustaliliśmy, że prawdopodobnie w momencie zgłoszenia żadna osoba nie była poszkodowana i to się potwierdziło. Poszkodowanych nie ma” – mówi starszy kapitan Mariusz Czapelski, oficer prasowy Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Końskich. Wiemy, że na miejscu pracowali strażacy z Państwowej Staży Pożarnej w Końskich, druhowie Ochotnicy z jednostek w Mninie, Słupi Koneckiej, Wólce, Wilczkowicach, Radoszycach –„Udało nam się wejść na poddasze. Pożar rozprzestrzeniał się pomiędzy dwoma budynkami, a dokładnie było to pomieszczenie do obróbki termicznej wędlin i żeby go zlokalizować, ugasić musieliśmy usunąć część poszycia dachu. Udało się ten pożar kolokwialnie mówiąc złapać między dwoma budynkami produkcyjnymi – w tej chwili już jest opanowany, działa osiem jednostek, ponad 20 kilku strażaków. Prowadzimy czynności polegające na dogaszeniu tego pożaru. W trakcie akcji potrzebowaliśmy dużo aparatów ochrony dróg oddechowy, więc przy dysponowaniu zwracaliśmy uwagę na ten czynnik” – relacjonuje Czapelski.

Na miejscu panowało duże zadymienie, a więc ratownicy musieli się wymieniać w trakcie działań. Ustalono, że zarzewia ognia pojawiły się najpierw na poddaszu budynku zakładów mięsnych. Natomiast przypuszczalna przyczyna tego zdarzenia na ten moment nie jest jeszcze znana –„Po rozmowie z właścicielem wydaje nam się, że na przyczynę wpłynie miejsce, gdzie miała obróbka termiczna wędlin. Tam miał znajdować się też olej opałowy do zasilania urządzeń. W związku z tym, że tam ten pożar powstał to właśnie tam szukalibyśmy przyczyn powstania tego pożaru” – dodaje Czapelski.

Zdjęcia:

Sorry, comments are closed for this post.

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to). Czytaj więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close