policja

Skarżysko-Kamienna: Pijany kierowca z Ukrainy zatrzymany

  • Wielkość tekstu
  • A+ A-

Dzięki obywatelskiej postawie innych kierowców udało się wyeliminować kolejnego, potencjalnego sprawcę drogowego nieszczęścia. Wczoraj skarżyscy policjanci zatrzymali prawo jazdy 37-letniemu obywatelowi Ukrainy. Mężczyzna jechał krajową „42″ kompletnie pijany. W jego organizmie znajdowały się ponad trzy promile alkoholu. Niebawem odpowie przed sądem.

Wczoraj po godzinie 23:00 dyżurny skarżyskiej jednostki policji otrzymał zgłoszenie, że trasą K-42 od strony Końskich jedzie audi, którego kierowca może znajdować się pod wpływem alkoholu. W rejon krajowej drogi pojechali policjanci „patrolówki”. W miejscowości Pięty napotkali wskazywany pojazd i zatrzymali go do kontroli. Za kierownicą auta siedział kompletnie pijany 37-latek narodowości ukraińskiej. Mężczyzna był w stanie tylko raz dmuchnąć w alkomat. Badanie wykazało 3,3 promila alkoholu w jego organizmie. Mundurowi zatrzymali prawo jazdy nieodpowiedzialnemu kierowcy i przewieźli go szpitala, gdzie pobrano od niego krew do dalszych badań. Czekają go niemałe kłopoty, bowiem wkrótce za swój czyn odpowie przed sądem.

Za kierowanie pojazdem mechanicznym w stanie nietrzeźwości ustawodawca przewidział karę nawet do 2 lat pozbawienia wolności.

Warto podkreślić właściwą postawę innych uczestników ruchu drogowego, którzy w powyższym przypadku właściwie zareagowali. Świętokrzyscy policjanci prowadzą obecnie kampanię pod nazwą „Reagując – Ratujesz” skierowaną do wszystkich, którzy są świadkami nagannych zachowań osób, decydujących się prowadzić samochody pod wpływem alkoholu. Zaalarmowanie funkcjonariuszy w takich sytuacjach może zapobiec nieszczęściu często wielu ludzi.

policja

Źródło: KPP w Skarżysku-Kamiennej

Sorry, comments are closed for this post.

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to). Czytaj więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close