Busko-Zdrój: Bimber, dziczyzna i broń u 28-latka [zdjęcia]

W miniony piątek funkcjonariusze z Komisariatu Policji w Stopnicy wraz z kryminalnymi z Buska–Zdroju zabezpieczyli u 28-latka z gminy Tuczępy m.in. mięso zwierzyny łownej, aparaturę do produkcji alkoholu i gotowy trunek. Znaleźli broń pneumatyczną oraz różnego rodzaju amunicję śrutową. Śledczy będą wyjaśniać, w jaki sposób dziczyzna znalazła się w posiadaniu 28-latka i czy znaleziona broń mogła służyć do nielegalnych polowań.
Policjanci z komisariatu w Stopnicy podejrzewali mieszkańca gminy Tuczępy, że w swoim gospodarstwie może mieć bezprawnie pozyskane półtusze, wyroby wędliniarskie oraz trofea zwierząt łownych. Ponadto mężczyzna miał produkować i posiadać bimber.

W piątek wspólnie z policjantami Wydziału Kryminalnego z buskiej komendy złożyli wizytę 28-latkowi. Funkcjonariusze podczas przeszukania zabezpieczyli 10 kg wyrobów wędliniarskich z dziczyzny, około 4 kg mięsa zwierzyny łownej, trofea łowieckie, aparaturę do produkcji alkoholu oraz gotowy produkt w ilości około 5 litrów. Policjanci znaleźli także 4 jednostki broni pneumatycznej długiej oraz jedną krótką wraz z różnego rodzaju amunicją śrutową. Dwie sztuki broni długiej nosiły widoczne ślady ingerencji w postaci odciętej części lufy, a także ich rozwiercenia. Wstępnie ustalenia wskazują, że poprzez prowizoryczne przeróbki do broni mógł być wprowadzany ładunek prochowy zwiększający siłę miotającą.

Mieszkaniec gminy Tuczępy został zatrzymany i przewieziony do Komisariatu Policji w Stopnicy, gdzie usłyszał zarzuty. Po zakończonym przesłuchaniu został zwolniony. Zabezpieczona broń trafi do ekspertyzy, która pozwoli ustalić szczegóły przeróbek oraz czy mogła być wykorzystywana do nielegalnych polowań.

Ustawodawca przewiduje za posiadanie bezprawnie pozyskanej tuszy lub trofeów zwierząt łownych karę grzywny, karę ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku. Za nielegalne wyrabianie alkoholu etylowego grozi grzywna, kara ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności nawet do lat 2.

Sorry, comments are closed for this post.

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to). Czytaj więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close