Starachowice: Duży pożar tartaku w Wąchocku [zdjęcia]

W niedzielę około 8.48 do Straży Pożarnej w Starachowicach wpłynęła informacja o pożarze w tartaku znajdującym się w miejscowości Wąchock. Pożar zgłosił pracownik zakładu telefonując na numer alarmowy Centrum Powiadamiania Ratunkowego w Kielcach. Na miejsce zadysponowano zastępy z Jednostki Ratowniczo- Gaśniczej PSP w Starachowicach oraz najbliżej położone od miejsca zdarzenia Ochotnicze Straże Pożarne z gminy Wąchock. Udało się odratować część asortymentu tartaku. 

Pożar tartaku w Wąchocku 01

Po dojeździe okazało się, że płoną dwa obiekty: suszarnia drewna oraz hala produkcyjno- magazynowa. Pożar zagrażał pozostałym budynkom produkcyjnym. W związku z tym w pierwszej fazie priorytetem strażaków poza gaszeniem pożaru była obrona sąsiednich obiektów przed przerzutem ognia. Z uwagi na dużą skalę pożaru na miejsce zdarzenia dysponowano dodatkowe siły i środki z powiatu starachowickiego. Ponieważ działania gaśnicze wymagały użycia znacznej ilości wody do Wąchocka przyjechali również strażacy z Kielc wyposażeni w cysternę o pojemności 25 000 litrów wody.

Dzięki poświęceniu strażaków w przeciągu kilkunastu minut udało się opanować pożar suszarni drewna. Akcja gaśnicza w sąsiednim budynku produkcyjno- magazynowym trwała do godziny 13.00. Stopień rozwoju pożaru, jaki miał miejsce w momencie dojazdu służb ratowniczych może świadczyć o tym, iż ogień przez dłuższy czas rozwijał się niezauważony.

Ogółem w działaniach gaśniczych uczestniczyło 19 zastępów – 80 strażaków. Do ugaszenia ognia użyto ponad 90 000 litrów wody. Po ugaszeniu pożaru na miejsce zdarzenia przybyła ekipa dochodzeniowo- śledcza z biegłym w zakresie przyczyn pożarów, która zajmie się ustaleniem okoliczności powstania zdarzenia.

Zdjęcia:

Sorry, comments are closed for this post.

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to). Czytaj więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close